Image by DC Studio on Freepik

Întrucât adăugăm o mulțime de informații la profilele noastre de social media, asigurarea securității ar trebui să fie o prioritate principală.
Problemele de securitate sunt tot mai comune în mediul social media. Fie că ai un cont de Facebook sau pe orice altă rețea de socializare, este foarte posibil ca datele tale personale să fi fost compromise la un moment dat.

Într-un atac asupra platformei Facebook, detalii personale precum nume complet, locație, data de naștere, adresă de e-mail, număr de telefon și statutul relațional al peste jumătate de miliard de utilizatori au fost furate.
Pe măsură ce Facebook continuă să crească în popularitate și dimensiune, probabilitatea ca și contul tău să fie compromis crește odată cu el.

Iată ce trebuie să faci în cazul în care contul tău de Facebook este compromis și care sunt opțiunile tale pentru recuperarea acestuia și pentru protecția datelor tale în viitor.

Pasul 1. Verifică Siguranța Contului

Interceptarea nu trebuie neapărat să fie intenționată. Poate nu te-ai deconectat și următoarea persoană a aruncat o privire. Sau poate cineva se juca cu telefonul tău și a răsfoit contul tău.

Dacă ai fost vizat în mod special sau datele tale au făcut parte dintr-o masivă încălcare de date Facebook, ai nevoie de măsuri suplimentare de securitate.

Poți încă să te conectezi?

Dacă poți încă să te conectezi, mergi la:

Setări > Securitate și Conectare >Setări > Privacy Center > Unde ai fost logat.

Uită-te la ultimele dispozitive de pe care te-ai conectat și verifică dacă sunt necunoscute. Poți, de asemenea, să verifici datele pentru a vedea care dintre acele conectări au fost făcute de tine. De exemplu, o conectare în timp ce dormeai este o dovadă clară.

Dacă apare ceva suspect, dă clic pe opțiunea “Deconectează toate sesiunile” din colțul din dreapta jos și treci imediat la Pasul 3: Schimbă-ți Parola.

Deconectează toate sesiunile

 

Dacă nu poți să te conectezi, este posibil ca hackerul să-ți fi schimbat parola, indicând un comportament rău intenționat.
Discută cu un prieten de încredere și roagă-l să acceseze contul său și să încerce să acceseze și contul tău. Apoi, investighează următoarele:

  • Ți s-au schimbat numele, fotografia de profil sau adresa de e-mail?
  • Au fost șterși prietenii tăi, iar în lista de prieteni apar persoane noi pe care nu le cunoști sau cereri de prietenie primite de la persoane necunoscute?
  • Există postări noi pe pagina ta de profil pe care nu le-ai făcut tu?
  • Prietenii tăi primesc mesaje private care nu sunt de la tine?
  • Ai primit vreun mesaj de la hacker?

Pasul 2. Raportează Situația către Facebook

Dacă nu poți să te conectezi, este important să raportezi problema către Facebook. Poți face acest lucru folosind adresa URL https://www.facebook.com/hacked/, chiar și atunci când nu poți accesa propriul cont.

Primul pas în recuperarea unui cont de Facebook presupune identificarea acestuia. Ti se va solicita să introduci numărul de telefon sau adresa de e-mail pe care le-ai folosit pentru a-ți crea contul.

Folosind aceste detalii, Facebook te va asista în recuperarea accesului la contul tău. De asemenea, Facebook te va întreba cum crezi că contul tău a fost compromis.

Opțiunile incluse sunt:

  • Postări/mesaje de pe fluxul de updates pe care nu le-ai scris.
  • Conținutul tău privat a fost făcut public.
  • Ai găsit un cont duplicat cu numele și fotografiile tale.

Bazându-se pe răspunsul tău, Facebook va sugera măsuri de securitate și te va ghida prin ele.

Pasul 3. Schimbă Toate Parolele

Instrumentul de raportare Facebook te va îndemna să faci acest lucru, chiar dacă este un hack benign. Schimbă-ți parola pentru a-ți asigura securitatea contului.

De pe un dispozitiv desktop:

Dă clic pe săgeata în jos din colțul din dreapta sus și selectează Setări și Confidențialitate.

 

  • Din meniu, alege Setări.

  • În partea din stânga sus a paginii, alege Parole si Securitate.

  • Spre mijlocul paginii, caută opțiunile de conectare și dă clic pe Editare.

De pe un dispozitiv mobil:

  • Dă clic pe meniul cu trei linii în colțul din dreapta jos.

 

  • Derulează în jos până când vezi Setări și Confidențialitate.
  • Alege Setări în partea de sus a listei.

 

  • Sub Securitate, alege Parole si Securitate.

 

  • În partea de sus a paginii, caută opțiunile de conectare și dă clic pe Editare.

 

 

  • Schimbă-ți parola.

Deconectează Toate Sesiunile

La acest punct, dacă nu ai făcut-o deja, este recomandat să te deconectezi din toate sesiunile odată ce parola este actualizată.

Acest lucru este important pentru a asigura securitatea contului tău. Orice aplicație unde te-ai “conectat prin Facebook” este special expusă la riscuri.

  • Urmează pașii 1-4 de mai sus.
  • De la ecranul Securitate și Conectare, caută secțiunea “Unde te-ai conectat” și dă clic pe “Vezi tot“.

 

  • La sfârșit, dă clic pe Deconectează toate sesiunile.

Schimbă-ți Celelalte Parole

La fel ca probabil majoritatea oamenilor, probabil folosești aceeași parolă pentru Facebook și pentru alte aplicații sau chiar pentru contul tău de e-mail. Așa că, în timp ce faci asta, schimbă și toate celelalte parole.

Folosește un manager de parole (1Password este o opțiune bună) pentru a te ajuta să gestionezi și să generezi parole unice și sigure pentru fiecare cont.

Pasul 4. Revizuiește-ți Permisiunile

Acest pas este crucial, indiferent dacă parolele tale au fost schimbate fără consimțământul tău.

Mergi la aplicațiile tale și examinează cine are acces la contul tău. Dacă descoperi aplicații pe care nu le recunoști sau nu le mai folosești, retrage-le accesul.

Poți găsi aceste setări sub Secțiunea “Setări” > “Aplicații și Site-uri web“.

 

Aplicațiile pot încă să dețină datele pe care le-au colectat în trecut, dar nu vor mai putea colecta detalii suplimentare de pe contul tău.

Pasul 5. Restricționează Accesul la Conectare

Facebook oferă acum autentificare în doi pași pentru a-ți proteja contul.

Atunci când cineva încearcă să se conecteze, un cod va fi trimis pe telefonul tău mobil, verificând astfel că ești tu. Acest lucru funcționează doar dacă hackerul nu are și acces la smartphone-ul tău.

Facebook oferă și opțiunea ca un prieten preselectat de pe Facebook să primească codul de autentificare în locul tău.

Pentru a activa autentificarea în doi pași, mergi la Setări > Securitate și Conectare > Autentificare în Doi Pași.

 

Poți, de asemenea, să efectuezi o verificare a securității care te va deconecta de pe toate browserele și te va notifica dacă cineva se conectează de pe un telefon sau un computer pe care Facebook nu-l recunoaște.

Pasul 6. Informează-ți Cunoscuții

Este important să-ți informezi prietenii și urmăritorii că ai fost hackuit.

Hackerul ar putea să folosească timpul petrecut în contul tău pentru a contacta prietenii tăi pe Facebook, posibil sub identitatea ta, și să le ceară detalii personale, parole sau chiar bani.

Este esențial să îi avertizezi să nu deschidă nicio legătură “trimisă de tine” în timp ce erai hackuit. Le poți oferi și sfaturi pentru a-și securiza propriile conturi.

Pasul 7. Revizuiește-ți Setările de Confidențialitate

Este probabil că nu ai mai revizuit setările de confidențialitate de când le-ai configurat (dacă le-ai configurat vreodată). Acum, mai mult ca niciodată, merită să revizuiești cum sunt distribuite datele tale și cât de accesibile sunt informațiile tale online.

Dacă nu ai efectuat niciodată acest exercițiu, începe de la început. Facebook oferă o scurtătură utilă pentru confidențialitate care te va ajuta să verifici câteva setări importante.

Pe desktop, navighează înapoi la Setări și alege Confidențialitate în coloana din stânga. Odată ajuns acolo, caută Scurtături pentru confidențialitate în partea de sus a paginii.

Opțiunea “Verifică câteva setări importante” îți va permite să navighezi ușor și să alegi setările dorite pentru totul, de la preferințele de reclame până la modul în care oamenii te pot găsi (sau nu).

 

De pe dispozitivul mobil, procesul este la fel de simplu. Navighează la Setări > Setări de confidențialitate.

Sub Scurtături pentru confidențialitate, alege opțiunea “Verifică câteva setări importante” și urmează instrucțiunile pentru a selecta nivelurile dorite de confidențialitate.

Actualizarea Setărilor de Confidențialitate Existente

Dacă ești familiarizat cu setările de confidențialitate sau ai trecut deja prin procesul de setare a acestora anterior, verifică-le din nou.

Poți controla cine vede postările tale, cine te poate eticheta și alte elemente relevante. De asemenea, poți verifica anumite excepții. De exemplu, în anumite cazuri, dacă cineva comentează pe o postare privată, aceasta devine publică, deci poți modera permisiunile de comentarii, de asemenea.

Poți activa/dezactiva redarea automată a videoclipurilor și recunoașterea facială, asigurându-te că Facebook nu te etichetează automat în fotografiile prietenilor tăi.

De asemenea, poți să confirmi geotagarea automată (și de preferință să o dezactivezi).

Poți adăuga și pași extra de securizare a contului prin:

  • Verificarea adreselor de e-mail și numerele de telefon asociate. Asigură-te că toate informațiile de contact sunt actualizate și corecte. Dacă adresa de email asociată contului nu o mai folosești sau este pierdută, schimb-o cu una pe care o folosești.
  • Activarea Autentificării în 2 pași implică un strat adițional de securitate, necesitând nu doar introducerea parolei, ci și furnizarea unui cod primit prin SMS sau autentificator.
  • Evită să dai click pe link-uri suspecte, deoarece acestea ar putea să preia controlul asupra contului tău de Facebook. Înainte de a accesa un link, verifică cu atenție sursa și autenticitatea acestuia.
  • Mai adaugă un admin pe Business Manager. În cazul în care un profil care are acces la Business Manager este furat și există 2 admini acolo, se poate recupera contul prin intermediul celui de-al doilea admin. Dacă nu sunt 2 admini, procedura durează chiar și câteva săptămâni și nu tot timpul este un succes.
  • Monitorizarea sesiunilor active este o modalitate eficientă prin care poți urmări dispozitivele de pe care ești conectat la contul tău de Facebook. Dacă observi activități suspecte, deconectează-te imediat de pe respectivul dispozitiv urmand pasii prezentati anterior.
  • Schimbă parola periodic. Este o practică bună să îți schimbi parola o dată la 3-6 luni și să eviți să folosești aceeași parolă pentru mai multe servicii online.

Rămâi în Siguranță pe Facebook

Suntem atât de obișnuiți cu social media încât rareori ne gândim la ceea ce tastăm. De multe ori, acțiunile noastre și detaliile pe care le împărtășim ne pot pune în pericol – nu doar de hackerii online, ci și de cei offline.

Revizuiește-ți setările de Facebook pentru a face puțin mai greu pentru oameni să te vizeze.

Înainte de a apăsa pe Postare, gândește-te de două ori și asigură-te că nu pui o țintă pe spatele acelei selfie.

Și vorbind despre selfie-uri, este recomandat sa dezactiveazi marcajul de locație al telefonului tău!

Siguranța ta este mai importantă decât orice altceva.